Student voor één jaar of zelfs voor één dag: kortdurende opleidingen Odisee-hogeschool winnen aan populariteit

45% meer inschrijvingen dan vijf jaar geleden: van bijscholen tot voorbereiden op carrièreswitch

Op vijf jaar tijd ziet hogeschool Odisee het aantal cursisten bij kortdurende opleidingen met 45% stijgen. Het gaat dan om inschrijvingen voor navormingen, studiedagen en postgraduaten. “De trend van levenslang leren bereikt een steeds groter publiek”, klinkt het bij Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren.

Naast het klassieke aanbod aan bachelor- en graduaatsopleidingen, biedt Odisee-hogeschool ook heel wat navormingen, postgraduaten en studiedagen aan – die vallen onder de noemer Odisee Continue. Dat aanbod van permanente vorming wint de laatste jaren aan populariteit, en daar zijn volgens Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee-hogeschool, een aantal verklaringen voor: "Eerst en vooral leven we in een kennismaatschappij waarin het belangrijk is om bij te blijven. Jobs evolueren steeds meer én sneller, bijvoorbeeld onder invloed van technologieën als artificiële intelligentie. Dan is een navorming of studiedag ideaal om enkele vaardigheden aan te scherpen of extra skills te ontwikkelen."

"Daarnaast merken we een algemene groeiende bewustwording ten opzichte van levenslang leren", zegt Schoofs. Zo wil de Vlaamse overheid sinds 2021 met het Actieplan Levenslang Leren 'koers zetten naar een lerend Vlaanderen'. De ambitie is dat 60% van alle werknemers tegen 2030 jaarlijks aan een vorm van levenslang leren doet. "Daar zijn we nog lang niet, maar de stijgende inschrijvingscijfers in ons aanbod permanente vorming stemmen ons wel hoopvol. De overheid zet zelf ook initiatieven op om levenslang leren meer op de kaart te zetten, zoals de online themasessies van 't Leercollectief. Er is duidelijk een beweging in gang gezet om levenslang leren in Vlaanderen meer op de voorgrond te brengen."

Andere carrièrepaden verkennen

Ten slotte zijn we ook steeds vaker intrinsiek gemotiveerd om andere carrièrepaden of jobmogelijkheden te verkennen. "We blijven veel minder dan vroeger onze hele carrière voor dezelfde werkgever werken, laat staan dezelfde job uitvoeren", gaat Schoofs verder. "We hebben vaker nood aan professionele verandering. Via bijscholingen en vormingen kun je op korte termijn extra competenties verwerven om hogerop te raken in je job of je om te scholen. Verpleegkundigen die bijvoorbeeld een bijzondere beroepstitel willen behalen om op de spoeddienst te gaan werken, kunnen daarvoor bij ons terecht."

"De zestien lesdagen zijn gespreid van oktober tot juni. Zo rond je de opleiding mooi op één academiejaar af en kun je het perfect combineren met een deeltijdse job" - Tanja Van Opstal, cursist Leraar Nederlands voor anderstaligen

Wie ook graag een andere weg wil inslaan in haar carrière, is Tanja Van Opstal (53). Ze werkt op het schoolsecretariaat van het Centrum voor Levende Talen in Leuven en studeert nu bijna af binnen het postgraduaat Leraar Nederlands voor anderstaligen. Ze wordt daarvoor op zestien woensdagnamiddagen verwacht op de Odisee-campus in Brussel: "De lessen zijn gespreid van oktober tot juni. Zo rond je de opleiding mooi op één academiejaar af en kun je het perfect combineren met een deeltijdse job", legt ze uit.

"Ik heb gewerkt als zorgcoördinator in een basisschool en nadien ben ik op het secretariaat beland. Mijn passie voor Nederlands is zeker niet nieuw, want in een ver verleden heb ik nog twee jaar Germaanse filologie gestudeerd", vertelt ze. "Via mijn contacten met anderstaligen via het werk groeide het idee om iets te gaan doen met nog meer menselijk contact. Zo kwam ik bij dit postgraduaat terecht. Intussen liep ik stage en dat beviel me heel goed. Anderstaligen zijn een zeer dankbaar publiek en ik wil me dan ook graag inzetten om hen op weg te helpen in onze maatschappij door hen Nederlands te leren."

Dynamisch aanbod speelt in op actuele noden

Heel wat kortlopende trajecten hebben een flexibele invulling, zoals het postgraduaat dat Tanja volgt. Je hoeft geen volledig jaar elke dag in de les te zitten. "We bieden onze kortdurende opleidingen op een zeer gevarieerde manier aan", licht Heleen Vandromme toe, diensthoofd bij Odisee Continue. "Van online cursussen tot klassikale lessen op de campus, maar ook praktijklessen in labo's of een mix van alles. Vooral de switch naar hybride leren na corona blijkt aantrekkelijk, want door de combinatie van online en fysieke lessen hoeven cursisten slechts enkele keren een verplaatsing te maken. Dat slaat duidelijk aan."

"Een groot voordeel is dat we met ons aanbod permanente vorming snel kunnen inspelen op de actuele noden van het werkveld, of op de leernoden van werknemers. Zeker als het gaat om kortlopende programma's die we kunnen baseren op opleidingen die al in ons reguliere aanbod zitten. Daarbij kunnen we gemakkelijk bepaalde competenties apart in de markt zetten in de vorm van een zogenaamde 'micro-credential'. Ons aanbod permanente vorming bestaat daardoor uit een zeer brede waaier aan onderwerpen: van vormingen over warmtepompen, tot cursussen wondzorg, maar je kunt ook diergedragstherapeut worden, of bijleren over kinderen met een vluchtverhaal of over gezinsbeleid. Voor ieder wat wils, zeggen ze dan", besluit Vandromme.

Zelf het aanbod permanente vorming ontdekken? Je komt er alles over te weten tijdens de infodag van zaterdag 22 juni. Meer info op odisee.be/infodag.

 

Niet voor publicatie

  • Tanja Van Opstal, cursist Leraar Nederlands voor anderstaligen - 0473 49 80 79
  • Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren Odisee-hogeschool - 0486 22 29 21
  • Heleen Vandromme, diensthoofd bij Odisee Continue - 0497 25 18 13
Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be