Studenten Lager en Secundair onderwijs ondersteunen scholen bij heropstart

Opstart stages levert extra helpende handen voor onderwijs- en opvangtaken

Op 18 mei begint de gefaseerde heropstart van het lager en secundair onderwijs. Het wordt een spannende dag voor de scholen, maar ook voor de studenten van de Educatieve bacheloropleidingen van Odisee campus Sint-Niklaas die eindelijk hun stage kunnen hervatten. En dat is vooral goed nieuws voor de laatstejaars van de lerarenopleidingen. Sommigen beleefden al een ware rollercoaster en zagen hun internationale stage de mist ingaan. Nu willen ze nog zoveel mogelijk ervaring opdoen en alsnog hun diploma halen. Vijf studenten brengen hun verhaal.

Maandag openen de lagere en secundaire scholen in Sint-Niklaas hun deuren. De laatstejaarsstudenten van de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas kunnen dan eindelijk hun laatste stage hervatten. Ze staan te springen om terug te beginnen en hebben nog heel wat dromen voor deze laatste stageperiode. Elke student ervaart deze periode anders: Maaike staat nu al in de opvang, Robbe geeft online les aan Spaanse leerlingen, Amber gaat aan de slag als zorgjuf, Hafsa zal online en fysiek Franse lesgeven en Yannick hoopt te kunnen starten in de OKAN-klas.

Het verhaal van vijf studenten uit de lerarenopleiding

Maaike, studente Secundair onderwijs Economie-PKV, staat al in de opvang en zal binnenkort ook lesgeven

Maaike Poppe, uit Hamme, is intussen gestart met haar laatste stage van de opleiding Secundair onderwijs Economie en Project Kunstvakken. Zij begeleidt leerlingen in de opvang bij hun taken, zowel vakinhoudelijk als op het vlak van leren leren in het VLOT Lokeren, campus CREO. Binnenkort zal ze ook fysiek lesgeven, aangevuld met online lesmomenten. “Ik had even gevreesd dat ik niet meer op stage zou kunnen en ben heel blij dat het wel nog kan. Ik was er wel wat bang voor want het is voor iedereen een bijzondere situatie. Intussen ben ik gestart en ik was aangenaam verrast. De leerlingen waren blij dat ik er was en ook de collega's vingen mij heel goed op.” Maaike vindt het positief dat zowel leerkrachten als leerlingen een mondmasker dragen, ook al is het soms moeilijk: “Mijn beide ouders zijn verpleegkundige. Daarom wil ik zeker nog eens aan iedereen vragen om alle maatregelen nauwgezet op te volgen want het is echt nodig. Een mondmasker is wel niet altijd makkelijk. Leerlingen begrijpen me niet altijd goed aangezien ze de mondbewegingen niet zien. Voor leerlingen is het ook niet makkelijk om het mondmasker correct te dragen en niet aan het gezicht te komen. Hier zullen we als leerkracht creatief mee aan de slag moeten. Misschien zijn schermen wel meer aan te raden?“ Maaike hoopt dit jaar haar twee vakken nog goed te kunnen integreren tijdens haar stage: “Ik ben enorm bezig met kunst te integreren in mijn onderwijs vak economie. Ik zou het dan ook heel fijn vinden mocht ik erin slagen de leerlingen creatief aan de slag te zetten voor het vak economie. Dit deed ik al met een maquettebouw en een escape room. Het belangrijkste in deze periode voor Maaike, zijn de jongeren zelf: “Ze moeten hun verhaal kunnen doen. Hoe is het nu met hen? Voelen ze angst? Hoe gaat het thuis? Ook hier moet voldoende ruimte voor vrij gemaakt worden.”

Amber, studente Lager onderwijs, gaat aan de slag als zorgjuf in de Broederschool Nieuwstraat

Amber Van den Bossche woont in Sint-Niklaas en is derdejaarsstudent Lager onderwijs aan hogeschool Odisee in Sint-Niklaas. Vanaf maandag kan ze terug aan de slag in haar stageschool, Broederschool Nieuwstraat in Sint-Niklaas. Amber was teleurgesteld toen de scholen de deuren moesten sluiten in maart, hoewel ze het een heel begrijpelijke keuze vond: “In het laatste jaar word je tijdens je stage ondergedompeld in je stageschool: je bent wekenlang aanwezig op een school, geeft er les en maakt deel uit van het team. Plots komt daar een einde aan. Daar had ik het wel moeilijk mee”. Amber is dus heel blij dat ze opnieuw kan starten. Tijdens deze laatste stageperiode zal ze bijspringen als zorgjuf voor de tweede leerjaren: “Ik vind het spannend om in deze situatie mijn laatstejaarsstage af te maken. Dit jaar is niet verlopen zoals ik het mij had voorgesteld, maar ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring mij heel veel zal leren zodat ik alsnog kan afstuderen als een goede leerkracht, met misschien nog net dat tikkeltje meer flexibiliteit dan anders 😉”.  Amber is opgelucht dat leerkrachten op haar school vooral een gelaatsscherm zullen dragen: “de mimiek van een leerkracht speelt een belangrijke rol speelt tijdens het lesgeven en zeker bij de jongere leerjaren. Dankzij het gelaatsscherm zien leerlingen het gezicht van de leerkracht en is het op die manier een minder eng beeld dan met een mondmasker. We zullen wel een mondmasker moeten dragen wanneer de veilige afstand niet gegarandeerd kan worden:” Tijdens deze laatste stageperiode wil Amber vooral een hulp zijn in haar stageschool, maar, gedreven zoals ze is, droomt ze van net dat tikkeltje meer: “het zou me veel voldoening zijn als ik als zorgjuf leerlingen zal kunnen bijbenen die door de coronacrisis een achterstand hebben opgelopen. Zo kan ik Corona toch nog een positieve wending geven.”

Hafsa, studente Secundair onderwijs Frans, kijkt er naar uit om online en fysiek les te geven

Hafsa Barrouh-hou uit Temse zal vanaf maandag lesgeven en online ondersteuning bieden aan kleine groepen leerlingen voor het vak Frans. Ze vindt het een grote uitdaging om les te geven in deze moeilijke periode, maar kijkt er echt naar uit: “Ik ben blij dat ik mijn stage kan afwerken. We hebben al veel geleerd over online lesgeven, maar nu wil ik zoeken naar de beste manier om online les te geven en leerlingen online te ondersteunen. Ook het fysiek lesgeven in kleine groepjes zal anders zijn, maar ik denk dat het wel tof zal zijn om dat te doen.” Niet alleen Hafsa kijkt uit naar maandag, maar ook de kinderen wachten vol spanning: “Ik denk dat het voor veel kinderen, vooral voor kinderen in kansarme gezinnen, motiverend kan zijn om opnieuw naar school te mogen gaan en les te krijgen. Ik denk dat ze ook nood hebben aan het sociaal contact en het terugzien van hun vrienden.”

Robbe, student Lager onderwijs, geeft les op afstand les aan Spaanse leerlingen en ondersteunt vanaf begin juni als vrijwilliger een lagere school uit onze regio

Robbe Wauman uit Sint-Niklaas, zit in het laatste semester van de bachelor Lager Onderwijs aan Odisee Sint-Niklaas. Hij koos dit jaar voor een internationale module in Barcelona, Spanje. Helaas werd Spanje zwaar getroffen door de coronacrisis en moest Robbe met haast het land verlaten: “Met spijt beslisten we om terug naar huis te keren. We maakten afspraken met onze huisbaas en gingen meteen op zoek naar vliegtuigtickets, maar beide verliepen niet moeiteloos. Na 3 gecancelde vluchten konden we dan toch huiswaarts keren (via Frankfurt) en hebben we 2 weken in strikte quarantaine doorgebracht.” Robbe zal zijn stage niet hernemen in België maar blijft wel actief in zijn stageschool in Spanje: “Bij het begin van de lockdown hebben de scholen in Spanje heel lang stilgelegen, er was zelfs geen sprake van pre-teaching. Na de paasvakantie zijn ook zij stilletjes aan de slag gegaan, vanop afstand, en het ziet er naar uit dat dit ook zo zal blijven voor de rest dit semester. Momenteel ondersteun ik mijn mentor door leuke, educatieve filmpjes te maken voor de hele school. Elke woensdag voorzie ik de leerlingen van educatieve en leuke materialen via een YouTube-kanaal en een blog (bv. een Belgisch sprookje vertellen, educatieve video over corona en goede handhygiëne maken, workout-video voor tijdens de quarantaine, ...). Sommige van deze video's dienen als vermaak waarbij de kinderen onderbewust met Engels bezig zijn, maar andere worden ingezet om instructies te geven voor een taak."  Eind mei loopt Robbe zijn internationaal traject af en zal hij op vrijwillige basis nog aan maatschappelijke dienstverlening doen door een lagere school uit onze regio ondersteunen: "Begin juni start ik nog met een vrijwillige 'stage' waarin ik sterk ondersteunend zal werken ten dienste van een lagere school. Dit kan verschillende kanten opgaan: leerkrachten vervangen waar nodig, kinderen ondersteunen in klassen waar er een sterke nood is, een miniklasje organiseren, preteachingsactiviteiten opzetten of educatieve activiteiten verzorgen voor lagere schoolkinderen in de schoolopvang. Ik ben super enthousiast dat ik mijn stage toch nog digitaal heb kunnen verderzetten vanuit mijn kot en dat ik binnenkort ook fysiek een school kan ondersteunen, zodat ik de nodige ervaring opdoe om af te studeren.”

Yannick, student secundair onderwijs, hoopt een helpende hand te kunnen geven in de OKAN-klas

Yannick Vercauteren uit Lokeren, zal waarschijnlijk begin juni kunnen starten met zijn stage in de OKAN-klas in Portus Berkenboom in Sint-Niklaas. Deze periode was voor hem al een heuse rollercoaster. “Normaal zat ik van maart tot en met juli op Erasmus in Regensburg, Duitsland. Maar bij het begin van de coronacrisis heb ik beslist om niet te starten en mijn traject om te zetten van internationale student naar campusstudent.” Een goeie beslissing, bleek nadien. Toen de internationale stage geannuleerd werd, koos Yannick bewust voor een stage in de OKAN-klas: “Als student Nederlands lijkt mij deze stage heel interessant en hoop ik dat ze kan doorgaan zodat ik toch nog heel wat kan bijleren.” Maar ook dat is nog niet zeker: “Normaal zou mijn stage doorgaan van 8 t.e.m. 19 juni.  Het laatste wat ik gehoord heb is dat OKAN waarschijnlijk en onder voorbehoud start op 25 mei. Als de veiligheidsmaatregelen in orde komen en als de directie van Portus Berkenboom externen toelaat, zou er geen enkel probleem zijn. Ik hoop dat ik kan starten want ik denk dat dat scholen in deze moeilijke periode echt nog een helpende hand kunnen gebruiken. De inhoud van de lessen zal ik wel moeten bijsturen. Normaal ging ik aan de slag met de voorleestour in Sint-Niklaas maar die zal niet doorgaan. Ik heb nog niet veel informatie gehad dus ik weet nog niet of ik met een mondmasker zal moeten lesgeven. Ik denk dat dit in een OKAN-klas een moeilijk verhaal is. Je moet leerlingen Nederlands leren, zij begrijpen lang niet alles wat je zegt, dus de mimiek en gebaren zijn hier zeer belangrijk en dat valt zo toch wat weg. Al heb ik ondertussen gelezen dat er een mouw aan gepast kan worden als de leerkracht vooraan blijft, of eventueel met plexiglas. Het wordt sowieso zoeken naar creatieve oplossingen!”

Maaike Poppe

Studente Secundair onderwijs Economie-PKV

Amber Van den Bossche

Studente Lager onderwijs

Hafsa Barrouh-hou

Studente Secundair onderwijs Frans

Robbe Wauman

Student Lager onderwijs

Yannick Vercauteren

Student Secundair onderwijs Nederlands-Duits
Catherine Decraene

Catherine Decraene

Communicatie Campus Sint-Niklaas, Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be