Studenten Odisee Brussel ondersteunen leerkrachten bij heropstart

Scholen zijn blij met helpende handen van leerkrachten in spe

Op 18 mei begint de gefaseerde heropstart van het lager en het secundair onderwijs. Niet alleen voor de scholen, maar ook voor de studenten van de Educatieve bacheloropleidingen van Odisee campus Brussel is dit een spannende dag, want zij kunnen eindelijk hun stage aanvatten. En dat is vooral goed nieuws voor de laatstejaars. Zij kunnen met enige vertraging hun allerlaatste stage aanvatten en alsnog hun diploma halen.

Maandag openen de lagere scholen opnieuw de deuren. Ook Gemeentelijke basisschool De Mozaïek in Humbeek verwelkomt weer leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar. Een aantal daarvan zal begeleid worden door Jonas Willems, laatstejaarsstudent van de Educatieve bacheloropleiding Lager onderwijs aan hogeschool Odisee campus Brussel. Hij start op maandag 18 mei in het 6de leerjaar.

Ongeziene situatie voor iedereen

Normaal gezien gaan studenten vooraf meermaals op gesprek in hun stageschool en weten ze heel precies wat er van hen verwacht wordt. Maar dat is dit keer toch anders, zegt Jonas: “Scholen zijn nog altijd bezig met het opstellen en verfijnen van hun draaiboek. Ze moeten bekijken wat voor hun school mogelijk is en wat niet en hoe de veiligheid voor leerlingen en leerkrachten kan gegarandeerd worden. Dat is zonder twijfel een huzarenstukje, zeker als je een school hebt met veel leerlingen. Voor mij concreet betekent dat dat ik nog maar net weet wat mijn stage precies zal inhouden. Ik zal bijspringen in het 6de leerjaar en daar zal ik 4 of 5 leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, apart begeleiden.”

Voor Jonas vergde die ongewone situatie de nodige flexibiliteit: “Meestal liggen mijn lesvoorbereidingen allemaal netjes klaar en begin ik goed voorbereid aan mijn stages. Uiteraard was dat nu niet mogelijk. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik me daar eerst wat onwennig bij voelde. Maar nu beschouw ik het als een echte opportuniteit. Ik kan meer focussen op 1 op 1 begeleiding en zo meer aandacht besteden aan de noden van die leerlingen. Als leerkracht moet je meester zijn in de flexibiliteit, dus dit is sowieso een goede oefening voor later. En ik ben eigenlijk al gewoon blij dat ik kán gaan helpen, want de scholen zullen handen tekort hebben.”

De directeur van de school waar Jonas aan de slag gaat, beaamt dat het een hele puzzel is om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: “De meeste leerkrachten van ons team zullen vanaf 18 mei voor de klas staan. Hij zal ons voornamelijk helpen om onze zorgwerking op punt te houden. Dat is heel belangrijk, zeker na zo’n lange periode van huistaken en aanlooplessen. Dankzij Jonas zullen we de kinderen die moeilijkheden hebben ondervonden bij die afstandslessen, toch goed kunnen begeleiden en bijschaven waar nodig. De komst van Jonas geeft ons dus een beetje ademruimte.” aldus Rudi Buggenhout, directeur van basisschool De Mozaïek.

Focus op persoonlijke begeleiding

Ook Lisa Frey, die net als Jonas in het laatste jaar zit van de bacheloropleiding Lager onderwijs van hogeschool Odisee campus Brussel, begint op 18 mei met haar stage, nota bene in haar eigen ‘oude’ lagere school. Ze zal hoofdzakelijk ingeschakeld worden om de kinderen van basisschool De Regenboog in Grimbergen te ondersteunen bij hun aanlooplessen: “Er wordt nu vooral gesproken over kinderen van het 1ste, 2de en 6de leerjaar, omdat zij opnieuw kunnen starten, maar er zijn ook een aantal kindjes van het 3de, 4de en 5de leerjaar die naar de opvang komen en hulp nodig hebben bij hun taken. Het voordeel is dat ik dankzij de kleine groepen volop zal kunnen inzetten op differentiatie. Veel kinderen komen voor het eerst sinds lang opnieuw naar school en niet elk kind heeft thuis dezelfde begeleiding gekregen. Dat verschil zal zichtbaarder zijn dan ooit, dus is het een pluspunt dat ik hen persoonlijk kan begeleiden.”

Op de vraag of ze zich zorgen maakt over haar veiligheid, antwoordt ze resoluut ‘nee’: “De school heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen. Ik heb absoluut geen schrik omdat de bubbel van de kinderen met wie ik werk, bewust klein wordt gehouden. Ik heb er alle vertrouwen in dat alles goed geregeld is. Alleen bij het idee dat ik de ganse dag een mondmasker zal moeten dragen, voel ik me nog wat onwennig. Ik heb uiteraard geen ervaring met lesgeven met zo’n ding op. Ik hoop dus dat de kinderen me zullen begrijpen en herkennen, want voor jonge kindjes lijkt me dat niet evident.” aldus Lisa Frey.

 

Jonas Willems

Odisee-student bachelor Lager onderwijs campus Brussel

Lisa Frey

Odisee-student bachelor Lager onderwijs campus Brussel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be