Studenten Oogzorg van hogeschool Odisee doen screenings in Brussel

"Tweejaarlijks oogonderzoek is nodig, maar wordt vaak verwaarloosd"

De laatstejaarsstudenten Oogzorg van hogeschool Odisee openen wekelijks hun lokalen op campus Brussel-Terranova voor screenings. Medestudenten en docenten komen er langs op afspraak en lopen buiten met advies op maat. Ook omwonenden en bedrijven in nabije omgeving zijn in beperkte mate welkom. Het 'Onder 4 ogen'-project zorgt zo niet alleen voor oefening voor studenten, maar nodigt studenten, docenten en buurtbewoners ook uit om ogen toch nog eens te laten nakijken - en dat is broodnodig.

De theorie omzetten in praktijk is de perfecte manier om je kennis onder de knie te krijgen. Dat hebben ze in de opleiding Oogzorg van hogeschool Odisee helemaal begrepen. In hun klinisch centrum op campus Brussel-Terranova - vlak naast kliniek Sint-Jan en dicht bij de Nieuwstraat - kunnen studenten en personeelsleden elke woensdagnamiddag hun ogen laten testen door een duo studenten.

Een brilvoorschrift mogen ze niet meegeven, maar de studenten reiken wel een advies aan met eventuele doorverwijzing naar de juiste hulpverlener. Ook buurtbewoners en werknemers van bedrijven in de buurt zijn welkom. In beperkte mate weliswaar, want de bedoeling is dat men later bij een oogarts of oogcentrum langsgaat, als er een probleem zou zijn.

Tweejaarlijks onderzoek vaak verwaarloosd

De stap naar verder onderzoek is trouwens belangrijk, want mensen testen niet snel genoeg. Dat vertelt ook het opleidingshoofd Oogzorg Isabelle Wellemans: "Eigenlijk zou je tweejaarlijks op onderzoek moeten en vanaf je 45 jaar zelfs jaarlijks. Maar dat doen de meeste mensen niet."  Zeker in een samenleving waarbij we uur na uur achter een scherm zitten, moeten we meer aandacht besteden aan onze ogen. "Wanneer je naar een scherm kijkt, krijg je snel last van droge ogen," vervolgt Wellemans. "Onbewust ga je minder knipperen waardoor je tranenfilm - het dunne laagje vocht dat je hoornvlies bedekt - zich te weinig ververst". Dat zorgt ervoor dat je ogen belast worden, de kwaliteit van je tranenfilm achteruit gaat en er sneller een ontsteking ontstaat. Daarnaast gaat het zicht van vermoeide ogen sneller achteruit."

Studenten geven oogtips mee

De studenten Oogzorg van Odisee geven ook nog enkele tips mee om je ogen zo goed mogelijk te beschermen, als je vaak met de computer werkt: 

  1. Las voldoende pauzes in, die niet noodzakelijk heel erg lang hoeven te zijn. Per uur computer-/schermwerk las je best een kwartier pauze in.
  2. Drink genoeg water om het 'waterpeil' van de tranen optimaal te houden. 
  3. Zorg dat de helderheid en resolutie van je scherm hoog genoeg staat. Daardoor zal het beeld minder ‘flikkeren’. Hoge helderheid zorgt ervoor dat de pupillen vernauwen waardoor je meer gefocust bent en minder snel vermoeid geraakt. Een scherper beeld zorgt ook dat je ogen minder moeite moeten doen.
  4. Zorg er ook voor dat je scherm altijd schoon is. Stofdeeltjes die op je scherm zitten zorgen voor ‘schitteringen’ wat vermoeidheid teweeg brengt.
  5. Zorg voor voldoende omgevingslicht. Werk dus niet in het donker achter je pc.

Praktisch

Het klinisch centrum van de opleiding Oogzorg aan de Odisee-hogeschool is open op woensdag tussen 13 uur en 16 uur. De screenings lopen het hele academiejaar lang, behalve als er stages plaatsvinden. Een afspraak maken doe je door een mailtje te sturen met je vraag naar [email protected]. De test duurt een uur en daarna krijg je een advies dat je doorverwijst naar oogarts of oogcentrum. Campus Brussel-Terranova bevindt zich in de Blekerijstraat 23/29 in 1000 Brussel.

Bo Mathys

medewerker Communicatie campus Brussel, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be