UZ Gent en Odisee-hogeschool leiden technologen medische beeldvorming op met VR-brillen

"Oefenen in veilige VR-omgeving verhoogt kwaliteit medische beeldvorming"

Sinds vorig academiejaar kunnen studenten Medische Beeldvorming en Radiotherapie van de hogeschool Odisee praktijklessen volgen in het universitair ziekenhuis van Gent. Nu werken de hogeschool en het UZ Gent hun samenwerking verder uit. Studenten en professionals hebben sinds kort de mogelijkheid om te experimenteren met een speciaal ontwikkeld VR-programma. Dat programma helpt hen niet alleen om complexe en dure radiologische machines te bedienen, maar ook om patiënten correct te positioneren voor medische beeldvorming.

Technoloog medische beeldvorming is al langer een knelpuntberoep in Vlaanderen. Om de tekorten op de dienst Radiologie op te vangen, werden heel wat nieuwe profielen aangetrokken, zoals verpleegkundigen. Profielen waarvoor soms bijkomende training en begeleiding nodig is. Dit pilootproject met virtual reality (VR) biedt een waardevolle aanvulling op bestaande trainingen. Want echte radiologische machines zijn zeer kostbaar en worden voortdurend gebruikt in ziekenhuizen, waardoor ze moeilijk beschikbaar zijn voor trainingsdoeleinden. Studenten en professionals in het ziekenhuis hebben daardoor beperkte toegang tot deze apparatuur, wat ze via deze technologie willen oplossen.

Echte radiologische machines worden voortdurend gebruikt, waardoor ze moeilijk beschikbaar zijn voor trainingsdoeleinden. VR biedt dan een waardevolle aanvulling.

“Onderzoek heeft aangetoond dat de leercurve sneller is bij het gebruik van VR, omdat de parameters in de virtuele omgeving beperkter en beter beheersbaar zijn”, vertelt hoofdtechnoloog Tony Thienpont (UZ Gent). “In het werkveld kan een nieuw teamlid sneller ingewerkt worden door de veilige omgeving die VR biedt om te experimenteren. Dat is niet mogelijk wanneer men meteen met echte patiënten werkt.” Door VR-training te combineren met praktijkervaring op de werkvloer, kan een nieuw teamlid in het ziekenhuis dus sneller zelfstandig aan de slag.

Veilig en toegankelijk

VR-technologie biedt dus een veilige en toegankelijke manier om te leren werken met complexe radiologische apparaten, zonder risico's voor zichzelf of patiënten. "Met het project willen we ook de kwaliteit van medische onderzoeken verder verhogen", vertelt opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie Kurt Van Belle. “Het VR-programma geeft gebruikers actief feedback, bijvoorbeeld over de positionering van de patiënten.” En die positionering is essentieel: “Als die niet optimaal is, kan de medische foto incorrect zijn, wat kan leiden tot een verkeerde interpretatie en diagnose”, vervolgt Van Belle. Door het gebruik van VR willen de hogeschool en het ziekenhuis de kwaliteit van de onderzoeken optimaliseren en bijkomende onderzoeken en bestraling vermijden.

“Ook op de hogeschool kunnen studenten aan de slag met zo’n VR-bril, al kunnen ze er uiteraard ook volop oefenen in de skillslabs van onze campus”, vervolgt Van Belle. In de skillslabs van de hogeschool kunnen studenten oefenen met toestellen en dummypoppen, zonder rekening te moeten houden met beperkte beschikbaarheid van de machines zoals in de ziekenhuizen. “We zien de VR-brillen als waardevolle toevoeging en zullen studenten onverminderd de mogelijkheid geven om hen verder te laten oefenen op echte machines”, verduidelijkt Van Belle. ​

Belangrijke stap naar de toekomst

Het gebruik van de technologie bevindt zich momenteel in de testfase. Na positieve evaluatie zal deze aanpak verder worden opgeschaald. Maar de hogeschool en het ziekenhuis zijn alvast hoopvol: “Met de introductie van VR-technologie zetten we een belangrijke stap naar de toekomst. Deze innovatieve aanpak biedt een veilige, kosteneffectieve en efficiënte manier om studenten en professionals te trainen, waardoor zij beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de moderne radiologie”, besluit Thienpont. ​

Media

Niet voor publicatie

Persmedewerker Arthur brengt je graag in contact met onderstaande medewerkers van UZ Gent en Odisee-hogeschool.

  • Tony Thienpont, Adjunct Hoofdtechnoloog bij UZ Gent
  • Kurt Van Belle, opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie bij Odisee-hogeschool
Arthur Meul

Arthur Meul

Persmedewerker Brussel, Dilbeek en Schaarbeek

 

 

Share

Latest News

Website preview
Hogeschool Odisee viert 15-jarig jubileum van campus en gezondheidscentrum Brussel-Terranova 
“Blijvend inspelen op nood aan divers sensitieve en Nederlandstalige zorg in Brussel”
odisee.prezly.com
Website preview
Website preview

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be