Volwassen hogeschoolstudent Odisee Sint-Niklaas is 7 op de 10 keer een vrouw

Aantal volwassen studenten bij hogeschool Odisee in Sint-Niklaas bereikt al bijna 37,7% van studentenpopulatie

De tijd dat de hogeschoolstudent steevast een 17-jarige was die vers van de schoolbanken kwam, is stilaan voorbij. Hogeschool Odisee merkt al enkele jaren een stijging van het aantal 'volwassen studenten' - studenten van 25 of ouder. Intussen maken ze al bijna één vierde uit van de om en bij 11.000 studenten aan de hogeschool, op campus Sint-Niklaas zelfs 37,7%. En nog opvallender: het gaat meestal om vrouwen die job en studie combineren. Nu zaterdag 28 januari organiseert de hogeschool een online infodag voor volwassen studenten, specifiek afgestemd op de noden van die doelgroep.

Hogescholen waren jarenlang bijna uitsluitend de habitat van jongeren die vers van de schoolbanken kwamen. Als volwassene viel je steevast op tussen al dat jonge geweld. Dat is niet langer het geval: hogeschool Odisee ziet op campus Sint-Niklaas het aantal studenten van 25 jaar of ouder toenemen. Vandaag gaat het om 817 studenten, 37,7 % van het totaal aantal studenten op de campus.

Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee: "Studeren als volwassene doe je omdat je nieuwe diploma je sowieso meer kansen biedt. Of omdat je van loopbaan wil veranderen, maar daarvoor een ander diploma nodig hebt. Of omdat het vroeger niet lukte om het bewuste diploma te halen en je nu daar wel de mogelijkheden toe hebt. Bovendien geven veel volwassenen ook aan dat hun nieuwe opleiding hen de kans geeft om mensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook dat speelt dus mee."

Vooral vrouwen en mensen die al een job hebben

Andere opmerkelijke vaststelling: 7 op de 10 volwassen studenten op campus Sint-Niklaas zijn vrouwen - 77,4% om precies te zijn. En dat is een sterk contrast met de reguliere hogeschoolstudent waar de verhouding eerder fifty-fifty is: daar is 51,1% vrouw en 48,9% man. Voorts blijkt dat het vooral gaat om mensen tussen 25 en 45 jaar. Eerder carrièrestarters dus of mensen die een beperkt aantal werkjaren op de teller hebben. Studenten ouder dan 45 zijn een uitzondering.

"Maar het staat dus vast dat het vooral gaat om mensen die al een job hebben", vertelt Luk Schoofs. "Dat blijkt ook uit interne analyse van Odisee. Wanneer de volwassen studenten bevraagd worden over hun werksituatie geeft 57,6% aan dat zij of hij aan het werk is, als loontrekkende of zelfstandige. Het aantal werkzoekenden (9,4%) is eerder laag. En dat is opvallend, want werk en studie combineren - met daarbij vaak nog een gezin - is niet altijd eenvoudig."

Mensgerichte opleidingen zijn het populairst

Als we kijken naar de populairste opleidingen bij volwassen studenten aan Odisee, dan zien we vooral opleidingen waarin de mens centraal staat - in de top-5 alleszins. Op de zesde plek prijkt immers de opleiding Agro- en Biotechnologie, wat toch weer van een andere orde is. En laten net al die opleidingen op campus Sint-Niklaas zitten.

  1. Gezinswetenschappen
  2. Lerarenopleiding - secundair onderwijs
  3. Lerarenopleiding - lager onderwijs
  4. Verpleegkunde
  5. Lerarenopleiding - kleuteronderwijs

Speciale infodag voor volwassenen én podcast

Het lijdt geen twijfel dat volwassen studenten meer en meer aan belang winnen in het hoger onderwijs. Vandaar dat hogeschool Odisee hen ook goed wil informeren en wegwijs wil maken in de combinatie werk-opleiding-gezin. Nu zaterdag 28 januari vindt dan ook een online infodag plaats, van 10 tot 14 uur, specifiek voor deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.odisee.be/infodag. En je daarop voorbereiden kan met een specifieke podcastaflevering rond studeren als volwassene, te vinden via www.odisee.be/podcast. ​

Enkele bijzondere verhalen van volwassen studenten op campus Sint-Niklaas

Kelly De Naeyer uit Merchtem is 35 en studeert momenteel voor leraar Secundair Onderwijs Wiskunde aan Odisee, op campus Sint-Niklaas. Ze was praktijk- en theorieleerkracht Dierenzorg, maar wou haar onderwijscarrière een andere richting geven als leerkracht Wiskunde. Al tijdens haar opleiding kon ze aan de slag in haar nieuwe rol. “Ik combineer mijn opleiding met een voltijdse job in het Sint-Pieterscollege in Jette. Daarnaast train ik mijn twee honden om wedstrijden te lopen. En ik speel in een fanfare. Alles combineren vraagt veel inzet en discipline, en vooral een goede planning.”

Celestia Van der Stoelen uit Sint-Gillis-Waas is 44 en zit in haar tweede jaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde. Voor ze aan de opleiding startte, zat ze in de horeca en de verkoop, maar ze bleef dromen van een job in de zorg. Dankzij het project #kiesvoordezorg kan ze dit met behoud van loon doen en werkt ze enkel in de zomervakantie voor een werkgever in de zorgsector.

Celestia heeft 7 kinderen (tussen 26 en 12 jaar) en 4 kleinkinderen. ​ ​
"Je moet als mama ook wel wat door de vingers kunnen zien als je studeert met een gezin, zeker als je ook nog wat quality time wil met je gezin. Tijdens de blokperiode durf ik het huishouden wel wat meer te verwaarlozen. Maar iedereen in het gezin helpt ook mee zodat ik mijn droom kan realiseren. We zitten soms samen aan tafel "huiswerk" te maken en dat vinden ze hier ook wel leuk. Het geeft voor hen dan ook net dat beetje meer motivatie om te leren."

De opleiding is zeker niet te onderschatten en er zijn best wel moeilijke momenten. Ik heb het geluk om in een fantastische klasgroep te zitten en op een zeer warme campus! Als iemand van onze groep het moeilijk heeft kunnen we altijd bij elkaar terecht maar ook op school hebben ze een luisterend oor. Daar ben ik heel dankbaar voor! Steun vanuit je omgeving doet enorm veel om je motivatie op peil te houden. 

Niet voor publicatie: meer informatie en de gegevens van bovenstaande studenten en andere volwassen studenten kunnen worden aangevraagd via Catherine Decraene, contactpersoon bij dit persbericht.

 

Catherine Decraene

Catherine Decraene

persmedewerker, hogeschool Odisee
Kelly De Naeyer
Kelly De Naeyer
Celestia Van der Stoelen
Celestia Van der Stoelen

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be