Vooral zorg- en mensgerichte opleidingen doen het goed aan hogeschool Odisee

Voorlopige inschrijvingscijfers 2024-2025 tonen stijgende interesse in opleidingen Zorg en Welzijn

Met de start van het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht, geeft hogeschool Odisee een inkijk in de voorlopige inschrijvingscijfers voor 2024-2025. Vooral zorg- en mensgerichte opleidingen waarin zogenaamde 'soft skills' belangrijk zijn doen het goed dit jaar, zoals Verpleegkunde en Maatschappelijk Werk, maar ook Voedings- en Dieetkunde en de afstudeerrichting Dierenzorg binnen Agro- en Biotechnologie.

Op maandag 23 september mag hogeschool Odisee weer heel wat nieuwe studenten verwelkomen, en dat op zes campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Vooral de studiegebieden Sociaal Agogisch Werk, Gezondheidszorg en Biotechnologie nemen dit jaar de vlucht vooruit qua inschrijvingen. "De interesse lijkt vooral te liggen bij opleidingen waarin de mens centraal staat", licht directeur Student en Talent Harry Parys toe. "Het gaat dan om opleidingen die veelal focussen op soft skills, zoals sociale en communicatieve vaardigheden, maar ook empathie en zorgzaamheid. We zien deze vaardigheden ook wel als 'future skills' of de skills van de toekomst, omdat we ze steeds belangrijker zien worden."

Zorgen voor mens en dier

Dat de kersverse lichting hogeschoolstudenten bekommerd is om zijn medemens, blijkt uit de eerste voorlopige inschrijvingscijfers. Zo doet het graduaat Maatschappelijk Werk het erg goed, ten opzichte van vorig jaar schreven meer dan dubbel zoveel studenten zich al in. Ook het volwassenentraject Sociaal Werk in Brussel heeft succes, met bijna drie keer zoveel inschrijvingen als vorig jaar deze tijd. De unieke bachelor Gezinswetenschappen zit eveneens middenin een inhaalbeweging ten opzichte van vorig academiejaar. "Studenten die voor een opleiding in het sociale werkveld kiezen, vertrekken vaak vanuit een engagement en gedrevenheid om de samenleving te verbeteren", verklaart Tanja Nuelant, directeur van het studiegebied Sociaal Agogisch Werk. "Op infodagen horen we ook van zij-instromers dat ze op zoek zijn naar een job met meerwaarde: ze willen iets betekenen voor mensen en willen ook de samenleving veranderen. Studenten kiezen ook bewust voor Brussel als leerplek, een boeiende omgeving om opgeleid te worden."

"Studenten zijn op zoek naar een job met meerwaarde. Ze willen iets betekenen voor mensen en de samenleving veranderen" - Tanja Nuelant, directeur studiegebied Sociaal Agogisch Werk

De lerarenopleidingen aan Odisee gaan erop vooruit (+8%), en ook verschillende zorgopleidingen bereiden zich voor op een opening van het academiejaar met mooie studentenaantallen. De meest opvallende stijging ligt daar bij de bachelor Verpleegkunde, zowel in Aalst, Brussel als Sint-Niklaas. "We mogen zelfs spreken van het hoogste aantal inschrijvingen voor Verpleegkunde in de laatste vijf jaar", vertelt een trotse studiegebieddirecteur Karen Van Wassenhove. "Ook voor Voedings- en Dieetkunde in Gent en Medische Beeldvorming en Radiotherapie in Brussel zitten de inschrijvingen alvast op een mooi niveau. Het feit dat weer meer studenten kiezen voor een zorgopleiding, zien we niet alleen als een mooie evolutie voor ons als hogeschool, maar zeker ook voor het werkveld."

"Dat weer meer studenten voor een zorgopleiding kiezen, is niet alleen een mooie evolutie voor ons, maar zeker ook voor het werkveld" - Karen Van Wassenhove, directeur studiegebied Gezondheid en Zorg

Niet enkel verschillende mensgerichte, maar ook de diergerichte opleiding binnen de hogeschool is populair. Het aantal inschrijvingen voor de bachelor Agro- en Biotechnologie stijgt op dit moment met 15% ten opzichte van vorig jaar. Dierenzorg is daar veruit de meest gekozen afstudeerrichting: zo'n drie vierde van de nieuwe studenten in de opleiding kiest hiervoor. De andere afstudeerrichtingen zijn Voedingstechnologie, Landbouw en Groenmanagement. "Al sinds 2021-2022 zit Agro- en Biotechnologie in de lift", vertelt opleidingshoofd Liesbet Devos. "Klimaat en voedselzekerheid zijn thema's die jongeren nauw aan het hart liggen. De evolutie die we zagen na corona, waarbij meer jongeren een zorgend beroep ambiëren, lijkt zich ook bij ons opnieuw voort te zetten. Die ambitie omvat zorgen voor elkaar, maar ook zorgen voor dieren, de natuur en de toekomst."

Nieuwe opleidingen en trajecten

Voor twee Odisee-opleidingen in het bijzonder wordt maandag 23 september een extra spannende dag. De nieuwe bachelor Human Resources Management schiet dan officieel uit de startblokken. Opvallend: deze opleiding is een samenwerking tussen Odisee-hogeschool, HOGENT en Arteveldehogeschool. Studenten kiezen zelf of ze les volgen in Brussel of in Gent, wat zorgt voor een flexibel studietraject.

Daarnaast breidt het Odisee-aanbod uit met een nieuw traject voor het graduaat Accounting Administration. De opleiding wordt al langer aangeboden op de Brusselse campus, maar kwam afgelopen academiejaar ook als avondprogramma naar Odisee Sint-Niklaas. Vanaf dit jaar kunnen studenten het traject daar ook als dagopleiding volgen. Daarmee heeft de hogeschool voor het eerst een dagaanbod voor studenten in het Waasland met interesse in bedrijfskunde.

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en interviews kun je contact opnemen met:

  • Harry Parys, directeur Student en Talent - 0496 52 11 45
  • Tanja Nuelant, directeur studiegebied Sociaal en Agogisch Werk - 0479 97 29 85
  • Karen Van Wassenhove, directeur studiegebied Gezondheid en Zorg - 0474 66 69 65
  • Liesbet Devos, opleidingshoofd Agro- en Biotechnologie - 0473 81 64 11
Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be