Wereldgezondheidsdag: Odisee-studenten ontwikkelen tools tegen ondervoeding in ontwikkelingslanden

Studenten Voedings- en dieetkunde werken mee aan gezonde ontwikkeling van jonge kinderen

Een groep studenten van hogeschool Odisee mag deelnemen aan een belangrijk internationaal project met als doel ondervoeding en kindersterfte bij jonge kinderen in verschillende ontwikkelingslanden tegen te gaan. De studenten ontwikkelen tools die ouders moeten helpen bij een gezonde opvoeding van hun kinderen.

GENT - Mooi nieuws op deze Wereldgezondheidsdag: de opleiding Voedings- en dieetkunde - aan de Gentse Odisee-campus - werd geselecteerd als project binnen Global Minds, een wereldwijd programma waarbij duurzame, humanitaire ontplooiing centraal staat. Het project, een samenwerking met The Heights and Minds Foundation uit Nederland, heeft als doel om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en ondervoeding te voorkomen in de eerste - cruciale - 1.000 dagen van hun leven. Concreet gaan de studenten aan de slag in landen als Senegal en Indonesië, en op termijn ook in Madagaskar en Oeganda. “In heel wat landen is er nog een groot gebrek aan kennis over gezonde voeding en die is uiteraard essentieel voor een goeie ontwikkeling van kinderen. We zijn dan ook trots dat onze studenten hun steentje kunnen bijdragen aan dit belangrijke project dat ondervoeding wil aanpakken en de kindersterfte die daar helaas nog steeds uit volgt”, zegt opleidingshoofd Kathleen Temmerman.

Eenvoudige, gezonde maaltijden

Momenteel zijn al een tiental studenten aan de slag om nieuwe tools te ontwikkelen die ouders op laagdrempelige manier kunnen helpen. “Zo ontwikkelen ze gezonde maaltijden, snacks en sapjes, met producten die lokaal makkelijk – en goedkoop – te krijgen zijn, onder meer in kleine winkeltjes die het project mee opzet. Een kolfje naar de hand van onze toekomstige diëtisten”, legt docent Martine Willems uit. “Een van hun belangrijke toekomstige taken is namelijk het opmaken van uitgebalanceerde recepten om ondervoeding tegen te gaan. Verder maken ze voor het project ook handleidingen voor het drogen van fruit en groenten en ontwikkelen ze een educatieve game die de kennis van gezonde voeding op laagdrempelige manier kan verhogen.”

Internationale samenwerking

In deze eerste fase van het project gebeurt alle internationale contact voorlopig nog digitaal. Maar vanaf volgend academiejaar gaan er ook studenten naar Senegal en Indonesië. “Van zodra corona dit toelaat gaan onze studenten ter plaatse de nieuwe tools implementeren en evalueren”, aldus Kathleen Temmerman. “Ze zullen er nauw contact hebben met ouders en kinderen, en dus op een heel actieve manier een bijdrage leveren aan de belangrijke strijd tegen ondervoeding en kindersterfte in deze landen.”

Odisee heeft overigens meerdere internationale gezondheidsprojecten lopen. Zo zullen verschillende opleidingen ook samenwerken aan een project rond het bevorderen van verschillende facetten van hygiëne in onder meer Benin, Senegal en Vietnam.

Martine Willems

Docent Voedings- en dieetkunde

Kathleen Temmerman

Opleidingshoofd Voedings- en dieetkunde

Fee Buysse

Deelnemende studente Voedings- en dieetkunde
Tom Deschacht

Tom Deschacht

Persverantwoordelijke Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be