Odisee hogeschool zet beroep van facility manager in de kijker

Odisee hogeschool zet beroep van facility manager in de kijker

Woensdag 13 mei is World Facility Management Day

Op woensdag 13 mei is het World FM Day, een dag waarop de sector van facility managers dit minder bekende beroep in de kijker zet. Facility managers werken achter de schermen van onder meer grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. In coronatijden is hun job natuurlijk des te uitdagender.

Wie in Vlaanderen facility manager wil worden, kan daarvoor alleen bij hogeschool Odisee in Gent het diploma Facility management (FM) halen. Daarom wil ook Odisee op 13 mei de economische waarde van facility managers in de verf zetten. Zo plaatsen de studenten van de Odisee-opleiding Facility management op 13 mei elk half uur een weetje over FM op de Facebookpagina van de opleiding.

Tilly Baute, opleidingshoofd Facility management aan Odisee (Technologiecampus Gent): "92% van onze afgestudeerden is na 3 maanden al aan het werk. Dat geeft toch aan dat er in de bedrijfswereld een grote vraag is naar deze profielen. We bieden onze studenten een brede basis van theorie en praktijk, met de nadruk op communicatie en management. Ook na de coronamaatregelen zal de vraag naar facility managers blijven. Hun job is nu des te belangrijker."

COVID-19 zorgt voor een aangepaste jobinvulling

Facility managers werken achter de schermen van onder meer grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Zeker ook in coronatijden spelen facility managers een cruciale rol in een bedrijf. Hogeschool Odisee polste via een bevraging bij oud-studenten Facility management naar wat er in deze periode verandert aan de job van facility manager.

  • Anton Plovyt, facilities officer bij Goed apotheken, hoorcentra en thuiszorgwinkels. "Wij zorgen ervoor dat de medewerkers in onze apotheken en thuiszorgwinkels hun werk kunnen verderzetten tijdens de pandemie. We voorzien plexipanelen op de verkoopbalie van de vestigingen en bieden ondersteuning voor de toepassing van de social distancing-richtlijnen."
  • Tessa Fermont, facilitair coördinator bij Bioscape. "Er worden nieuwe maatregelen en aanpassingen doorgevoerd. Wij zorgen ervoor dat alles in orde is qua veiligheid, zodat collega's zich kunnen focussen op hun werk. In deze periode wordt echt duidelijk dat een facility manager niet zomaar gemist kan worden in een bedrijf."
  • Ferre Verstraete, facility coördinator & preventieadviseur bij Vanden Broele Group. "Als verantwoordelijke voor het gebouwenbeheer en de algemene veiligheid van alle collega's is het een boeiende uitdaging om de bedrijfspanden coronaproof te maken. Elke ruimte krijgt nieuwe veiligheidsvoorschriften, en nudging wordt actief ingezet om onbewust gedrag te triggeren. Deze periode is uniek en leerrijk. De facilitaire wereld zal de komende jaren sterk veranderen." 

Via onderstaande contactpersonen kunnen we u steeds in contact brengen met docenten, experts en (oud-)studenten van de opleiding Facility management aan Odisee. 

Tilly Baute Opleidingshoofd Facility Management
Els Pollet
Els Pollet Odisee communicatie Technologiecampus Gent
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via onderstaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel