Zorgsector maakt zich klaar voor nieuwe generatie ouderen: "Babyboomers zijn kritischere klanten"

Zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit volgens studie van Odisee-hogeschool voor sectorfederatie Vlozo

Bijna twintig procent van de totale Belgische bevolking is ouder dan 65. Het aandeel ouderen zal in de toekomst enkel toenemen. "Een vergrijzingstsunami", noemen ze het bij Vlozo, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk. "Er staat een grote generatie babyboomers voor de deur en zij kijken anders naar ouderenzorg dan de generaties die hen voorgingen", aldus directeur Johan Staes. "Om de zorgsector daarop voor te bereiden, deden we met hogeschool Odisee een studie naar de verwachtingen van babyboomers over hun 'oude dag'."

"Babyboomers zijn kritisch, zelfbewust en vaak beter opgeleid dan de generatie die nu onze woonzorgcentra bevolkt", licht Katrin Gillis toe. Als onderzoeker aan Odisee-hogeschool specialiseert ze zich in ouderenzorg. Zij boog zich in samenwerking met het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk over de toekomst van de ouderenzorg. Volgens Vlozo is het belangrijk om daar nu al mee bezig te zijn, want tegen 2030 zitten onze woonzorgcentra zoals ze nu zijn vol. "Er moest dus dringend nagedacht worden over de wensen van die nieuwe generatie en hoe de sector daarop kan inspelen", vindt Staes.

Meer keuze én dicht bij huis

Eén van de bevindingen: babyboomers vragen niet om meer plaatsen in woonzorgcentra, maar wel om meer keuze aan woon- en leefmogelijkheden. Liefst ook meerdere opties binnen eenzelfde regio. "Zo kunnen ze kiezen welke vorm het beste bij hen past en hoeven ze daarvoor niet per se ver weg van de kinderen te gaan wonen. Die keuzevrijheid vinden ze erg belangrijk", vertelt Gillis. "Daarnaast verlangen ze ook in grotere mate naar privacy, inspraak en - waar mogelijk - autonomie. Kortom: aan zorg die meer voldoet aan hun persoonlijke noden. Een klassiek rusthuis met een algemeen programma dat voor alle bewoners geldt, is niet aan hen besteed."

Voor de babyboomers moet de zorg dus transformeren. "Een goed lokaal sociaal beleid speelt daarin op vele vlakken een belangrijke rol", duidt Gillis nog. "Bijvoorbeeld om zo'n gedifferentieerd woonaanbod in eigen regio te garanderen." In aanloop naar de federale en regionale verkiezingen van 2024 hoopt Vlozo dan ook op engagement vanuit de overheid om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. "Willen we de immense uitdagingen van de komende decennia kunnen opvangen, dan is er nood aan een allesomvattend Masterplan Ouderenzorg", zegt Staes. "Idealiter wordt dat gedragen door de Vlaamse én federale regeringen. Alleen samen maken we onze ouderenzorg 'futureproof'."

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en interviews kan u contact opnemen met:

  • Katrin Gillis: onderzoeker ouderenzorg, Odisee-hogeschool - 0477 96 77 42
  • Johan Staes: gedelegeerd bestuurder, Vlozo - 0473 63 09 77

Op vrijdag 01/12 stellen zij de resultaten van de studie voor aan het werkveld. Beiden zijn die dag beschikbaar voor meer tekst en uitleg vanaf 14u.

Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke

 

Share

Latest News

Website preview
Groene vingers in de stad: woensdag 7 mei open dag in de Experimententuin van Odisee-hogeschool Gent
"Samen hebben we de verantwoordelijkheid om een gezonde leef- en voedselomgeving voor kinderen te creëren"
odisee.prezly.com
Website preview
Odisee-hogeschool breidt studieaanbod in Sint-Niklaas uit: "Met Sales Support spelen we in op sterke vraag naar commerciële profielen"
Na Accounting Administration introduceert de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas een tweede graduaatsopleiding binnen het studiegebied Bedrijfskunde
odisee.prezly.com
Website preview
Studenten doneren € 1.079 ten voordele van oogzorg in Afrika
Studenten Oogzorg van hogeschool Odisee zamelen € 1.079,26 in voor Light for the World België
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be